Wat is paracord? En wat kun je er zoal mee?

Je kent het vast wel: prachtig gekleurde armbanden die je bijvoorbeeld op vakantie in souvenirwinkeltjes tegenkomt. Ik kan de verleiding soms niet weerstaan en koop er dan een (soms ook meer). Heb jij je eigenlijk wel eens afgevraagd van welk materiaal deze leuke herinneringen zijn gemaakt? Het antwoord is paracord en daarover ga ik je in dit artikel meer vertellen.

Multifunctioneel

Paracord kan je namelijk voor meerdere doeleinden gebruiken. Bovendien is het een verrassend materiaal, omdat het uit elkaar kan worden gehaald: de buitenkant is geweven nylon, maar de kern bestaat uit verschillende nylondraden. Paracord is dus veelzijdig inzetbaar en was daarom  vroeger onmisbaar. Vooral in de Tweede Wereldoorlog werd het door Amerikaanse parachutisten ingezet. Nadat hij of zij geland was, werd het touw van de parachute afgesneden en voor andere dingen gebruikt.

Je kan je dus vast goed voorstellen dat paracord ook goed past bij het outdoor-leven, bijvoorbeeld tijdens het kamperen. Voor de minder actieve buitenmensen (waaronder ikzelf) heb ik ook een idee: gebruik het om je hangmat mee op te hangen! Mocht je het paracord hebben opengeknipt en een van de nylondraden willen gebruiken als vislijn: ook dat is geen probleem. Het materiaal is namelijk sterk, maar ook duurzaam, omdat het bijna niet slijt. Pas dus wel op dat je het niet in de natuur laat slingeren.   

Tip: Paracord Kopen | Goedkoop Bestellen Online | Morgen in Huis

Paracord-knutselen

Dit klinkt misschien niet direct heel avontuurlijk, maar paracord is behoorlijk flexibel materiaal. Daarom kan je het ook in allerlei creatieve ideeën verwerken. Denk hierbij niet alleen aan de armbanden, maar ook aan riemen, handtasjes en sleutelhangers. Heb je bij het knutselen nou last van rafelige eindjes, dan heb ik nog een handige tip voor je: smelt de uiteinden van de draden voorzichtig samen.

Voordat je begint met het werken met paracord, moet je weten welk soort het best geschikt is voor jouw idee. Het is namelijk een product dat in veel verschillende kleuren, diktes en patronen te krijgen is. De diktes worden meestal aangeduid als type, vaak ook met de bijbehorende breekkracht. Dat wil zeggen: bij hoeveel gewicht breekt het paracord?. De breekkracht wordt overigens niet aangegeven in kilo’s, maar in pounds (lbs).

Uitgelicht: Paracord Accessoires | Goedkoop Kopen | Morgen in Huis

Lockdown-hobby

Een voorbeeld hiervan is: Type I: 90. Dit type koord kan het best gebruikt worden bij het maken van accessoires. Mocht je nou interesse hebben aan een enorm zwaar sieraad, dan kan je hier dus een maximaal gewicht van negentig pounds aan maken! Het standaardtype Paracord is echter type III en heeft een breekkracht van 550 pounds.

Wie weet heb ik je op een idee gebracht voor een nieuwe – en ook redelijk goedkope – hobby tijdens de lockdown. Zo ja, hoop ik dat dit artikel een zinvolle introductie was. Rest mij niets meer dan te zeggen: veel plezier bij het paracord-knutselen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *